Publicerad: 2001-09-13

Fīrintelseindustrin - av Norman Finkelstein

Exploateringen av nazismens offer

Fīrintelseindustrin

Det hīnder inte allt fīr ofta att man har nīgra direkta fīrvīntningar nīr man īppnar en judisk bok. Judiska fīrfattare har aldrig gjort nīgra stīrre intryck pī mig. Ett undantag īr den numera avlidne Israel Shahak vars bok "Judisk historia, judisk religion" m.fl. verk fīngat mitt intresse, īven om misstīnksamheten naturligtvis var stor till en bīrjan. Ett annat exempel īr David Cole som fīr nīgra īr sedan var ledande revisionist innan han mystiskt fīrsvann utan ett spīr. Israel Shamir īr en tredje jude vars texter kan fīnga min uppmīrksamhet dī hans instīllning īr klart antisionistisk och han i egenskap av jude kan kritisera Israel pī ett sītt som direkt skulle resultera i fīngelsestraff fīr en annan.

Upprīrt etablissemang
Nīr sī boken Fīrintelseindustrin av juden Norman Finkelstein damp ner i brevlīdan frīn det vīnsterintellektuella fīrlaget Ordfront sī var dock fīrvīntningarna hīga. Ingen jude, sedan Cole och Shahak, har upprīrt det judiska etablissemanget till den grad som Finkelsteins bok gjort. Jag hade tidigare līst bitar ur den engelska originalutgīvan men aldrig hela. Sedan Judisk Krīnika gītt i taket dī de līst boken stod det dock klart att jag skulle līsa den. I samma veva fick jag veta att Ordfront skulle slīppa den varfīr jag vīntade tills den svenska utgīvan var pī gīng. I flera andra judiska tidningar sī har boken ocksī hīrt kritiserats varfīr man snart insīg att en sīdan bok fīr inte gī mig fīrbi.

I Judisk Krīnika berīttade Jonathan Metzger, doktorand vid Stockholms universitet, hur boken var "riktigt obehaglig": "Finkelstein kryddar sina utfall med retoriska rīsopar mot i stort sett alla andra som uttalat sig om Fīrintelsen", Metzger vet ocksī att berītta: "Finkelstein hīvdar att han genom sin bok vill motarbeta kommersialisering och mytifiering av de nazistiska folkmorden. Hans 100 sidor līnga essī īr dock till den grad fylld av cynismer och trivialiseringar att det finns anledning att ifrīgasītta hans uttalade avsikt."
Med sīdana hīrda ord frīn en judisk tidning sī kīndes boken som ett mīste och hīr satt jag nu med den svenska upplagan framfīr mig.

Israelīmkan
Till en bīrjan kīnns boken som vilken judisk bok som helst och jag hade planer pī att līgga den ifrīn mig efter ett 20-tal sidor. Finkelstein fīrsīker dīr beskriva USA:s och USA-judarnas fīrhīllande till Israel under de fīrsta īren av Israels existens. Han fīrsīker pīvisa att USA var mycket kritiska till landet och att USA:s judar fīljde makten fīr att sjīlva inte hamna i trubbel. Medvetet eller inte sī dīljer Finkelstein hīr klara faktum som att familjen Rotschild och andra rika etablerade amerikanska judar var hīgst delaktiga i staten Israels grundande. Med tanke pī att Norman Finkelstein tagit hjīlp av bland andra Noam Chomsky sī kīnns det dock som att han medvetet dīljer information. Jag vill inte tro att den i normala fall relativt klarsynte juden Noam Chomsky har missat hela bakgrundsspelet till staten Israels grundande.

Elie Wiesel ifrīgasītts
Snart bīrjar man dock fīrstī varfīr boken īr nīst intill bannlyst av jude-etablissemangets organ. Norman bīrjar lite fīrsiktigt med att kritisera Elie Wiesel och redan dīr gīr han ett grovt īvertramp, fīrintelseretoriskt rīknat. Wiesel har nīmligen blivit nīgot av "fīrintelsen" personifierad och fīr under inga omstīndigheter fīrnekas. Hans ord īr lag. De flesta minns vīl till exempel hur han tillsammans med Gīran Persson stod som ansikte utīt fīr Stockholms fīrsta "fīrintelsekonferens". De enda som vīgat kritisera och ifrīgasītta honom har hittills varit revisionister som Robert Faurison och Radio Islam. Den Svenske Nationalsocialisten hade ocksī en kritisk artikel om honom i nummer 1 -2001 under rubriken Med līgnen som karriīrstege. Att Wiesel īr en līgnare slīs īven fast av Finkelstein.

Uppenbara līgner
Ganska tidigt konstaterar Finkelstein ocksī att de amerikanska judarnas per capita-inkomst īr dubbelt sī hīg som ickejudarnas och rīknar upp flera omrīden dīr judar īr īverrepresenterade. Detta īr naturligtvis inte heller speciellt populīrt hos den judiska eliten. Norman Finkelstein gīr vidare med att peka ut flera "īverlevares" "uppleveleser" och radar upp omījligheter och vissa fall dīr de īverlevande inte ens bott i ockuperade omrīden eller suttit i līger. Detta īr fīrvisso gammal skīpmat men fīr den som inte līst om fallen innan sī īr det ganska underhīllande līsning. Likasī hīr det inte till vanligheterna att en jude berīttar om de olika līgnerna. Det īr ocksī lite trevligt att ha flera av līgnarna samlade i samma bok.

En av de fī som fīr Finkelsteins repsekt īr juden Raul Hilberg som med sin bok "Hur de europeiska judarna fīrintades" tydligen gett en rīttvis bild av "fīrintelsen" (som Finkelstein inte pī nīgot vis fīrnekar). Lite i fīrbifarten kan jag dīrfīr avslīja att Jīrgen Grafs bok "Riese auf tīnernen Fīssen" i sinom tid kommer att slīppas pī svenska. Boken kan dīrmed fungera som ett utmīrkt komplement dī den ingīende granskar Hilbergs bok.

Fel personer skor sig pī "fīrintelsen"
Grundteserna fīr Norman Finkelsteins bok īr att "fīrintelsen" anvīnds fīr att de internationella mīktiga judiska organisationerna, vissa av dess ledare och staten Israel ska kunna sko sig. Finkelstein menar att de judar som verkligen lidit nu utnyttjas fīr stīrre krafters skull. Bland annat tar han upp sin mor som exempel. Hon erhīll ett mycket līgt skadestīnd fīr sin tid i tyska koncentrationslīger medan staten israel erhīllit gigantiska belopp.

Schweiz-processen

Bland det mest