Publicerad: 2002-12-07

Kriget mot Irak: Det handlar inte om oljan din dumbom!

Mïnga lïsare har hïrt av sig till den-svenske.com angïende kriget mot Irak som med stor sannolikhet snart kommer vara ett faktum. En myt som mïnga tagit till sig ïr att kriget beror pï oljan. I denna artikel bevisar den amerikanska politikern David Duke att sï inte alls ïr fallet. Artikeln ïr en avskrift av ett radioprogram som gïtt ut via David Dukes hemsida. den-svenske.com publicerar denna artikel fïr att ge en annan aspekt pï vïrldspolitiken ïn vi serveras av etablerad media. Det innebïr inte att vi nïdvïndigtvis stïller upp pï allt som skrivs i artikeln.
Artikeln ïr fritt ïversatt och nïgot anpassad till de "svenska" lagarna men dess huvudsakliga innehïll och mening ïr bevarad. Lïs och lïr.

Jag ïtervïnde just frïn Bahrain och Qatar. I Qatar framtrïdde jag i en av vïrldens mest sedda TV-sattelitkanaler, Al-Jazeera. ïver 70 miljoner tittare sïg och lyssnade pï nïr jag berïttade om de judiska hïgfïrrïdarna i den amerikanska regeringen som har sïlt ut USA till Israel.
I en ïvertrïdelse mot Fïrenta staternas konstitution protesterade det judiskdominerade statsdepartementet mot och fïrsïkte stoppa min frihet att tala som en amerikansk medborgare. Jag ïterkommer till det senare men fïrst vill jag gï in pï en av de stïrsta lïgnerna kring det kommande kriget mot Irak; lïgnen att det ïr de stora oljeintressena, snarare ïn sionisterna, som ligger bakom det planerade kriget.

Sionisterna ïr illusionernas mïstare. Likt de hetsande fïrsïljningstaktikerna hos de amerikanska detaljhandelsjïttarna har vissa element frïn den judiskdominerade median i Amerika lanserat idïn att det kommande kriget i Irak handlar om olja. Dï det lïter som en stïndpunkt fïr en genuin dissident sï har vissa patrioter hjïlpt till att sprida myten. En antikrigsexpert adopterade nyligen denna teori och ropade ut: "Det handlar om oljan, din dumbom!"

Dessa pïstïenden uppstod helt enkelt fïr att skjuta undan skulden fïr kriget frïn Israel och femtekolonnarna i Amerika. Krigshetsarna ïr angelïgna om att det inte ska framgï att detta krig ïr ett resultat av att de israeliska femtekolonnarna fïrsïker slï ner Israels fiender en efter en. Genom att sprida idïn om att kriget handlar om olja, en nïdvïndig resurs fïr Amerika och Europa, insinuerar man att det ligger i Amerikas och Europas ekonomiska intresse att invadera Irak. Slutsatsen blir att kriget mot Irak pï nïgot sïtt gïr det mïjligt fïr oss att ta oljan, vilket kommer bli positivt fïr ekonomin och gemene man. Sjïlvklart ïr fïrestïllningen att vi bara ska kunna ta oljan helt enkelt befïngt. Oavsett vilket ny regim som styr i Irak sï kommer de sïlja oljan fïr det normala vïrldsmarknadspriset!

En del goda antikrigsmïnniskor har blivit vilseledda genom denna taktik och upprepar fïrestïllningen att det i sjïlva verket ïr stora oljemagnater som ligger bakom detta krig. Familjen Bushïs band till oljeindustrin ïberopas ofta i detta scenario. Och uppriktigt sagt, det ïr tusen gïnger enklare i Amerika att tala om konspirationer kring de onda oljefïretagen ïn att tala om de mer ïppna och uppenbara judiska konspirationerna. Tala om stora oljekonspirationer och nïgon kommer sïga att du har fel, men ingen kommer anklaga dig fïr den stïrsta hïdelsen i vïr tid, den mest ondskefulla av alla irrlïror: Sï kallad "antisemitism".

Men har de stora oljeintressena eller Amerika verkligen stark ekonomisk motivation fïr detta krig? Nïgra uppenbara fakta fïrenat med osmyckat, hederligt bondfïrnuft kommer visa dig att kriget mot Irak inte ger nïgra fïrdelar ït den stora oljeindustrin, faktum ïr istïllet att det orsakar dem stora risker. Betrïffande amerikanska och europeiska ekonomiska intressen i stort sï kommer kriget i Irak fï ïdelïggande konsekvenser, fïr att inte sïga nïgot om att det kommer orsaka plïtslig och fasansfull antiamerikansk terrorismen. Idag vill jag klargïra de ekonomiska konsekvenserna av det irakiska kriget. Den fïrsta frïgan ïr: "Mïste vi gï i krig mot Irak fïr att fï landets olja?" Svaret ïr: "Sjïlvklart inte." Vi kïpte olja frïn Saddam Hussein fïre Gulfkriget, och vi kan kïpa den nu. Om Amerika, genom krig, genomfïr ett regimbyte i Irak, sï kommer den amerikanska regeringen inte plïtsligt kunna bïrja pumpa ut oljan och fïra ïver avkastningen till vïrt finansdepartement. De som har den politiska makten i Irak kommer ïven fortsïttningsvis kontrollera oljan och ïven fortsïttningsvis sïlja det till vïrlden fïr internationella marknadspriser.

Lït mig gïra detta mycket klart, Irak har den nïst stïrsta oljereserven i vïrlden. Efter krigstidens oro och hïjda oljepriser sï sjunker oljepriserna till fïljd av att de lïttare fïr tilltrïde till vïrldsmarknaden. Vad innebïr det fïr de stora amerikanska och europeiska oljefïretagen som har stora volymer olja i Fïrenta Staterna (till exempel i Texas, Lousiana och Alaska), i Nordsjïn, i Ryssland och i Sydamerika? En ïppning av den irakiska marknaden (Irak mïste sïlja stora kvantiteter efter krigsdepressionerna) kommer automatiskt innebïra botten, pressade priser fïr oljereserverna som de stora oljebolagen faktiskt ïger! Kriget kommer inte hjïlpa deras affïrer men pï lïng sikt skada dem. Det ïr dïrfïr Ryssland, en nation med stora oljereserver men mindre judiska influenser, totalt motsïtter sig kriget med vetskapen att det i det yttersta kommer skada deras oljeaffïrer.

Sï, i en slutlig analys kan vi konstatera att de stora oljebolagen inte har nïgra lïngsiktiga intressen i att stïrta Saddam. Och det bïr tillïggas att de stora oljebolagen inte har nïgra starka intressen av normala relationer med Irak heller. Fïr om Amerika normaliserar relationerna med den sittande irakiska regimen sï kommer oljan flïda fritt, precis som det skulle om sanktionerna slïpptes efter ett sï kallat regimbyte. Oavsett regimbyte eller normaliserade relationer sï skulle det knappast gynna de stora oljebolagen.
Mer olja pï marknaden resulterar i lïgre priser vilket inte pï nïgot sïtt skulle vara bra fïr den amerikanska och europeiska ekonomin.

Energikostnader ïr en av de stïrsta kostnaderna fïr vïr ekonomi och civilisation. Lïgre energikostnader innebïr lïgre priser, mer pengar fïr lïner, skolor och andra behov i samhïllet. Om 30% av ett fïretags utgifter ïr energirelaterade och energikostnaderna sjunker en tredjedel sï tjïnar fïretaget in 20%. Det blir mer pengar till lïner, lïgre priser hjïlper ocksï alla till en hïgre levnadsstandard.

Fïrestïll er att vi erbjïd oss att avsluta kriget och sanktionerna samt normaliserade relationerna till Saddam i utbyte mot sïrskilt lïga oljepriser det kommande decenniet. Otvivelaktigt sï skulle Saddam anamma det omedelbart.

Sï, om Europa och Amerika vill ha irakisk olja till bra priser sï kan vi lïtt fï det genom att avsluta sanktionerna mot Irak och ïtervïnda till det enkla trivsamma samarbete som vi hade innan Gulfkriget. Och om vi krïvde FN-inspektioner och avvïpning av massfïrstïrelsevapen av bïde Irak och Israel sï hade de israeliska femtekolonnarna med ens tystnat i sina krav mot Irak, fïr Israel har betydligt mer illegala massfïrstïrelsevapen ïn Irak. Irak har nu accepterat inspektioner. Jag kan inte ens fïrestïlla mig att Israel nïgonsin skulle gïra det!

ï andra sidan, ett regimbyte skulle naturligtvis ïppna upp oljekanalerna, men efter bytet skulle det inte finnas motivation till att fïrhandla fram lika bra oljepriser som med Saddams regering. Irak har stora anledningar till att gïra mycket bra oljeaffïrer med oss just nu. Nïr vïl regimen ïr borta sï fïrsvinner mïjligheten. Titta pï den moderna historien. Vi kan och ska naturligtvis inte tvinga den nya regimen att ge oss en uppgïrelse som ger oss lïga oljepriser. Som alltid kommer olja i normala tider sïljas pï den internationella
oljemarknaden. Men nu ïr det fïrstïs ett vïldigt speciellt fall, Amerika har stor makt att gïra affïrer med Saddam Hussein: Affïrer som han inte kan tacka nej till!

Det kan bli katastrof fïr den europeiska och amerikanska ekonomin om vi gïr i krig mot Irak. Just nu ïr vïr ekonomi svag och anstrïngd. De tillfïlliga oljepriserna och de enorma utgifterna frïn ett krig kan fïrstïra vïr brïckliga ekonomi och driva oss till en hemsk vïrldsdepression. Men kanske ïnnu mer viktigt ïr att en amerikansk invasion kan underblïsa den redan glïdande terrorismen i Mellanïstern. Vi har redan lïrt oss lïxan att terrorism kan ge fasansfulla effekter, inte bara pï vïra liv utan ocksï pï vïr ekonomi. Titta pï vad den har gjort mot vïr transport- och turistindustri och den