Publicerad: 2003-08-16

Vīrldsjudendomen fīrklarar krig

Fīrra veckan hīlls en stor konferens i Israel med inbjudna medlemmar frīn hela vīrldsjudendomen. Det uttalade mīlet var att koordinera en gemensam strategi fīr vīrldens judar mot allt och alla som hotar judiska intressen. Den israeliske ministern Nathan Sharansky beskriver i Haīaretz hur īrepresentanter frīn judiska organisationer frīn hela vīrlden fīrenade sig med israeliska īmbetsmīn och akademiker fīr att formulera en gemensam strategi fīr ett krig mot antisemitismen. Inga fler lokala reaktioner till den ena eller andra incidenten, utan ett fīrsīk till universellt judiskt samarbeteī.

Detta kan inte tolkas som mindre īn en krigsdeklaration mot dem som kritiserar judiskt inflytande īver andra līnder. Ett sīdant krig har dock rasat līnge, men syftet īr till synes att detta skall ske med stīrre intensitet och internationell judisk samverkan.

Sharansky beskriver att īden nya antisemitismen upptrīder i fīrklīdnaden av īpolitisk kriticism av Israelī, som utgīrs av en diskriminerande instīllning och en dubbelmoral gentemot Judestaten, vars rītt att existera pī samma gīng ifrīgasītts. Den traditionella antisemitismens tveksamhet infīr att līta judar existera som jīmlikar i samhīllet har i den nya antisemitismen vīnts till en dispyt om det judiska folkets rītt att existera i sitt eget land som vilken annan nation som helstī.

Faktiskt mīste tillstīs att Sharansky har en poīng. Det finns en dubbelmoral i synen pī Israel i flera bemīrkelser. De marxister som kritiserar Israel kritiserar i regel inte andra līnder, exempelvis i Afrika, dīr olika etniska grupper fīrtrycker andra etniska grupper. Marxister har nīmligen en mycket rasmedveten mīnniskosyn dīr de bedīmer olika raser efter helt olika kriterier. Dubbelmoralen tar sig dock īven uttryck i att Israel tillīts gīra en hel del som vita nationer aldrig skulle tillītas gīra utan en massiv kritik eller rent av hot om krig.

Sī snart begrīnsningar av invandringspolitiken kommer pī tal fīrdīms detta med den i sammanhanget intetsīgande frasen īrasismī. I Israel īr invandringspolitiken frikostig, men oerhīrt restriktiv i den mening att den endast īr avsedd fīr judar med fī undantag. I den israeliska regeringen sitter idag ministrar som īppet fīresprīkar en total etnisk rensning av alla araber, exempelvis turismministern Benny Elon. Sī kallat īantirasistiskaī organisationer, massmedia och svenska politiker bekymrar sig dock īverhuvudtaget inte hīrom, samtidigt som de gīrna infīr blockader eller bedriver hetskampanjer mot vita nationer eller personer som endast kritiserar invandringen.

Nog har Sharansky rītt, nog finns det en dubbelmoral alltid. Denna dubbelmoral tar sig dock īnnu fler uttryck. Mīnga judar anser att judarna har rītt īatt existera i sitt eget land som vilken annan nation som helstī. Detta implicerar en judisk nation fīr judar. Samtidigt kritiserar dessa judar īnskan bland vita att fī existera i egna nationer. De f