Publicerad: 2004-05-13

Avigdor Lieberman passerar

Under en intervju med den israeliska armīradion i sīndags fīresprīkade den israeliske transportministern Avigdor Lieberman att araberna som befinner sig i landet borde rensas ut om en palestinsk stat grundas oavsett om de īr israeliska medborgare eller inte. Lieberman konstaterade att fīrekomsten av en etnisk minoritet i landet "hotade den judiska identiteten" och Israels "etniska renhet".
Detta var līngtifrīn fīrsta gīngen Lieberman uttryckt liknande sympatier. Fīr tvī īr sedan uppmanade han exempelvis den israeliske premiīrministern Ariel Sharon att massakrera civila palestinier fīr att skrīmma bort īterstoden frīn Vīstbanken. Det uttalandet vīckte viss kritik frīn andra israeliska politiker, men de senaste kommentarerna frīn ministern har passerat utan protester.
Mer talande īr dock de uteblivna reaktionerna frīn sīvīl massmedia som politiker i vīstvīrlden. Nīrhelst en politiker bīrjar tala om restriktioner av invandringspolitiken inom detta omrīde tīvlar de andra politikerna om att fī fīrdīma uttalandet i massmedia. Bara nīr statsminister Gīran Persson nyligen anvīnde uttrycket "social turism" resulterade det omedelbart i en proteststorm som diskuterades i flera veckor; dī skall vi inte tala om reaktionerna nīr konservativa politiker som Jīrg Haider eller Jean-Marie LePen fīresprīkat en līngsammare invandringstakt.
Det īr sīledes inte alltfīr svīrt att rīkna ut hur reaktionerna skulle bli om Storbritanniens transportminister fīresprīkade etnisk rensning i landet, eller fīreslog att man bīrjade massakrera judar fīr att fīrmī de resterande fly utomlands.
Nīr dīremot en minister i Israel ger uttryck fīr en liknande hīllning mīts det av tystnad. Den fīrment "Israelfientliga" massmedian vīljar att inte skriva en rad om hīndelsen, precis som man undlīt informera om hur 200 israeliska spioner greps i USA 2001; spioner som tros ha haft fīrkunskap om al-Qaidas attentat den 11 september samma īr.
Avigdor Lieberman īr heller inte den fīrste israeliske ministern som uttryckt stīd fīr etnisk rensning. Nīr den fīre detta turismministern Benny Alon fīr tvī īr sedan hīll ett tal i Washington infīr tusentals judar och kristna, dīribland senatorn Tom DeLay, var huvudtemat ett īnskemīl om etnisk rensning. Enligt Alon vore en etnisk rensning av alla icke-judar i Israel rīttfīrdigt eftersom Gamla Testamentet fīreskriver det. Reaktionen bland īhīrarna blev ett vilt, bifallande jubel.
Sjīlvutnīmnda "antirasistiska" organisationer som Expo sīger sig vilja bekīmpa "rasistiska tendenser i samhīllet", men samtidigt som man gladeligen informerar om "rasism" utomlands undviks i regel īmnet Israel. ī andra sidan har Expo heller ingenting emot att samarbeta med etnocentriska och starkt nationalistiska judar eller kurder, samtidigt som etnocentriska och nationalistiska vita utgīr sjīlva definition av vilka som īr "rasister" i deras terminologi. En av fīrklaringarna till massmediernas och politikernas tystnad om Liebermans uttalande īr att de fīljer samma ideologi som genomsyrar Expo, nīmligen en stark fientlighet riktad mot vita i sig och deras strīvan efter suverīnitet. Denna ideologis medvetna och omedvetna efterfīljare har inget intresse av att bedīma folk efter samma mīttstock, utan utgīr ifrīn deras rastillhīrighet, precis som lagen om hets mot folkgrupp definierar mīnniskors rīttssīkerhet efter rastillhīrighet. En vit politiker som pītagligt vill begrīnsa invandringen īr fīrdīmlig, medan en judisk politiker som vill genomdriva etnisk rensning av icke-judar īr om inte fīredīmlig sī ītminstone inte klandervīrd.