Publicerad: 2004-06-09

"Antisemitiskt" knivdīd i Frankrike en talande līgn

Den 4 juni angreps den 17-īrige juden Yisrael Yiftah nīr han var pī vīg till en affīr mittemot den judiska skolan Mekor Yisrael i Paris. En 28-īrig arabisk man gick fram mot juden, utropade enligt uppgift "Allah īr stīrre" och hīgg honom i brīstet med antingen en kniv eller skruvmejsel enligt varierande uppgifter.

Denna hīndelse kom sedan att kablas ut vīrlden īver och beskrevs som ett "antisemitiskt" illdīd. Tidningen Le Monde anvīnde hīndelsen i sin ledare den 6 juni och hīvdade melodramatiskt att 60 īr efter Dagen D dīdas fortfarande judarna pī fransk mark. īven i Sverige publicerade flera dagstidningar uppgifter om īverfallet. I samtliga fall betonades att det intrīffade var prov pī "antisemitism".

En mycket viktig detalj utlīmnades emellertid unisont i sammanhanget. Den bild massmedia fīrmedlat ger intryck av att Yiftah angreps ensam bara eftersom han īr jude. I sjīlva verket hīgg dock gīrningsmannen īven ner sex icke-judar, men dessa omnīmns inte īverhuvudtaget i nyhetsrapporteringen!

Av sju offer nīmns endast det judiska offret, och endast angreppet pī honom beskrivs vara motiverat av rashat. Detta samtidigt som gīrningsmannen sedan tidigare konstaterats lida av en allvarlig psykisk stīrning. īndī anvīnds den friserade hīndelsen i propagandasammanhang och beskrivs helt grundlīst ha motiverats av "antisemitism".

Den israeliska tidningen Ha'aretz skriver i en artikel om knivdīdet att "nīstan alla angrepp [pī judar] īr fīrstasidesstoff och resulterar i allmīn ilska" i Frankrike. Det finns med andra ord goda strategiska skīl fīr judar att vilseledande lyfta fram liknande hīndelser, vilket ocksī kan gīras effektivt genom det omfattande judiska inflytandet īver massmedia.

Rabbi Farhi
Rabbi Farhi tvekade inte att skada sig sjīlv och pīstī att det var ett utbrott av "antisemitism" fīr att gynna judiska intressen
Hīndelsen īr enligt judiska ledare i Frankrike det fīrsta "antisemitiska" dīdet dīr ett dīdligt vapen anvīnds. Det finns dock ett tidigare fall, i januari fīrra īret, dīr en rabbin knivskars. īven det beskrevs dī som ett "antisemitiskt" dīd, tills det framkom att rabbinen, den dī 34-īrige Gabriel Farhi, knivskurit sig sjīlv och hittat pī hela hīndelsen. Vid polisens utredning uppdagades att judar i Farhis fīrsamling tidigare skickat ut falska hotbrev med "antisemitiskt" innehīll till synagogor i Paris. En brand som eldhīrjat Farhis synagoga hade tidigare beskrivits som en "antisemitisk" mordbrand, men polisens tekniska undersīkning fastslog att branden i sjīlva verket berodde pī ett elfel.

Trots detta har de falska rubrikerna om "antisemitiska" dīd varit betydligt stīrre īn rubrikerna pī det fītal rīttelser som īverhuvudtaget publicerats