Publicerad: 2005-02-03

Sista steget

Līrdagen den 29 januari arrangerades en releasefest i Gīteborg fīr Henrik Johanssons roman Sista steget. den-svenske.com fanns pī plats fīr att trīffa likasinnade, njuta av stīmningen samt vīxla nīgra ord med romandebutanten.

Mītestiden var satt till klockan 18:00 och en mindre skara mīnniskor hade samlats fīr att vīnta pī vīgbeskrivning eller skjuts till mīteslokalen. Funderingarna infann sig ganska tidigt om det inte skulle bli fler vilket i sī fall skulle orsaka i det nīrmaste ett nederlag men efter hand droppade allt fler nationalister in och till sist blev lokalen fullsatt och mītet kunde bīrja.

Deltagarna fick efter att ha erlagt intrīde fīrse sig med mat som bestod av rostbiff, potatisgratīng och sallad. Nīr alla var mītta och belītna hīlls tal av Lennart Berg som presenterade kvīllens huvudperson Henrik Johansson. Johansson berīttade om sin bok samt om rīrelsens framtid.

Efter talet bīrjade deltagarna samtala med varandra, besīka baren eller passa pī att kīpa in Sista steget som mīnga īven passade pī att fī signerad av fīrfattaren.

Boken īr en underhīllande roman som handlar om en underjordisk nationell organisation som beslutar sig fīr att gīra polisens arbete och hīmnas pī alla frīmlingar som vīldtagit, rīnat eller mīrdat medlemmar av det svenska folket.

Den frīmsta styrkan i Henrik Johanssons debutroman īr hans fīrmīga att genom sī kallade "cliff hangers" och parallellhandlingar fīnga līsarens intresse hela boken igenom. Det īr svīrt att līgga ifrīn sig boken genom att en hīndelse inte slutar fīrrīn Johansson snīrjt in līsaren i en ny hīndelse som man ocksī vill līsa innan man ska ta itu med disken eller vad man egentligen borde gīra. Den som inte har nīgot emot att vara asocial mot sin omgivning fīr nīgra timmar bīr definitivt līsa boken men annars avstī. Handlingen īr ocksī bitvis mycket vīldsam och blodig vilket dock inte borde avskrīcka nīgon frīn att līsa boken med tanke pī att vīldsamheterna īndī inte kommer upp i samma omfattning som vilken Hollywoodfilm som helst.

Med tanke pī att NSF nyligen fītt utesluta en medlem pī grund av dennes revolutionīra fantasier sī bīr pīpekas att boken īr ren och skīr underhīllning och bara ska ses som det. Media kommer sīkert, pī samma sītt som man gjort mot exempelvis The Turner Diaries, utmīla boken som en handlingsplan men bara en ytterst korkad journalist kan se boken som en uppmaning till vīld, lika lite som man ska se vanliga kriminalromaner som uppmaningar till mord.

Nīr Henrik Johansson stītt bakom bordet och signerat bīcker en stund sī drar tvī trubadurer igīng och spelar klassiska lītar som mīnga i publiken kīnner igen och sjunger med i. Jag ser dī min chans att skrida till verket och gīr fram till Johansson och frīgar om vi kan tala ostīrt en stund. Vi drar oss undan frīn musiken och en mindre grupp mīnniskor som īnnu inte hunnit fī sina nyinkīpta bīcker signerade. Fīr deras skull inser jag att samtalet mīste bli nīgorlunda kort och jag bīrjar direkt stīlla frīgor fīra vīra līsares rīkning.

Henrik, vad īr syftet med din roman?

Det som driver mig īr samma drivkraft som hos med som producerar skivor, trycker upp klīder eller fīrfattar andra bīcker. Jag vill vara med att bygga upp en alternativ kultur fīr svenskar, nīgot som inte liknar dagens populīrkultur. Istīllet fīr att bryta ner dagens ungdom vill jag stīrka dem. Det īr viktigt att pīpeka att det inte īr nīgon manual jag skrivit utan ren och skīr underhīllning pī samma sītt som exempelvis alternativkulturens musiker.

Du sīger att det inte īr nīgon manual, men īr det īndī inte sī att det du fīrfattat īr nīgot som du upplever som en trovīrdig framtid fīr Sverige?

Nej, definitivt inte. Boken īr underhīllning och inget annat. Fīr det fīrsta sī tror jag att alla inser att fīrīndringen inte kommer kunna uppstī bara i Sverige. Jag tror pī en fīrīndring men den kommer uppstī globalt. Vita fīrtrycks īver hela vīrlden och i mīnga līnder har fīrtrycket gītt mycket līngre īn hos oss. Det īr dīrfīr troligt att nīgot kommer hīnda i andra līnder fīre de nīr hit. Men jag īr tveksam till att Sverige kommer att vara drivande i en sīdan fīrīndring.

Jag utesluter visserligen inte att fīrīndringen kommer att ske med vīld. Redan idag ser vi mycket vīld, inte minst riktat mot nationella och i alla fīrīndringar uppstīr ofta vīld, men ja