Publicerad: 2006-06-08

Bjīrkqvist gripen och anhīllen ī nu arbetar īklagaren med att fī fram en konkret misstanke

Bjīrn Bjīrkqvist
Bjīrn Bjīrkqvist - en politisk fīnge som inte rīds att sīga sanningen trots systemets fīrtryck och īterkommande frihetsberīvande av honom

Under gīrdagens "Folkets marsch" hīlls flera tal, dīribland ett mycket applīderat anfīrande av Bjīrn Bjīrkqvist. I sitt tal blandade Bjīrkqvist bīde humor och allvar vilket uppskattades av publiken men det var desto mindre populīrt bland dagens makthavare. Bjīrn Bjīrkqvist īr en van talare och en person Justitiekansler Gīran Lambertz verkar se som sin personlige fiende. Vid mīnga av Bjīrkqvists senare offentliga framtrīdanden har fīrundersīkningar startats pī vīldigt līsa eller inga grunder alls och bland annat har Bjīrkqvist tidigare dīmts till fīngelse fīr att vid en demonstration i Borīs ha yttrat: īJag tror inte jag īr ensam om att mī dīligt nīr jag līser om hur svenska tjejer har vīldtagits av invandrarhorderī.

Flera gīnger har nationalister dīmts fīr īhets mot folkgruppī utan att det som sagts faktiskt utgjort nīgot brott. Domsluten har istīllet gjort gīllande att det avgīrande īr vem som framfīrt īsikterna och i vilket sammanhang detta skett. Ett politiskt yttrande som i sig inte īr kriminellt kan, om det betraktas īi sin helhetī, plītsligt utgīra ett fall av hets mot folkgrupp.
I klartext betyder det att det egentligen inte spelar nīgon roll vad som sīgs eller vilken īsikt som fīrmedlas utan snarare vem som gīr det. Samma yttrande som Bjīrn Bjīrkqvist tidigare dīmts till fīngelse fīr skulle alltsī en liberal kunna fīlla utan nīgon reaktion frīn maktens sida. Lagen īr dīrfīr inget annat īn ett verktyg fīr att hindra nationalister att komma till tals och knappast fīr att fīrhindra nīgon īhets mot folkgruppī.

I sitt tal pī nationaldagen tog īven Bjīrkqvist upp lagen om hets mot folkgrupp och att han tidigare blivit dīmd fīr att ha yttrat tidigare nīmnt citat, samtidigt som han till och med pīpekade att han inte ītergav citatet fīr att pī nīgot sītt ge stīd till det utan enbart fīr att det var intressant i sammanhanget. Trots det meddelar īklagare Henrik Rasmusson, som pī morgonen tagit beslut om att fortsītta spīrra in Bjīrkqvist, att just det citatet īr intressant i utredningen men vill inte sīga att det īr grunden fīr gripandet utan att han nu arbetar med att fī fram andra delar av talet som skulle kunna anses som hets mot folkgrupp. Med andra ord bekrīftar īklagaren att det i nulīget inte finns nīgot pītagligt som anses utgīra ett s k yttrandefrihetsbrott utan att man gripit Bjīrn Bjīrkqvist fīrst och letar efter ursīkter fīr att fīngsla honom sedan.
Idag, den 7 juni, beslutades att Bjīrn skall kvarhīllas ytterligare och det īr enligt Rasmusson fīr att īfīrhindra fortsatt brottslig verksamhetī.
den-svenske.com har fīrutom īklagaren talat med Bjīrn Bjīrkqvist som hīr līmnar sin redogīrelse av vad som hīnde efter hans tal:

- Precis nīr de sista tonerna av nationalsīngen ljīd kom tvī civila poliser fram till mig och legitimerade sig. De bad mig sedan att fīlja med till fīrhīr pī polisstationen varpī jag sa att fīrhīret kunde tas pī plats. Nīr de sedan bīrjade fīra mig mot den polisbil dīr jag antog att fīrhīret skulle īga rum nīmnde jag att jag skulle meddela min flickvīn om vart jag skulle ta vīgen. Detta tillīt de mig inte att gīra utan lovade att jag kunde ringa henne nīr jag satt mig i bilen. Omedelbart nīr jag satt mig i bilen och tog fram mobilen fīr att ringa beslagtog de den och kīrde ner mig till stationen.

-Vīl pī stationen lyckades jag sedan hīra hur de diskuterade om att de inte hade nīgra blanketter fīr att kunna rapportera om sitt īhīmtande till fīrhīrī sī dīrfīr skulle de īndra hīmtningen till ett gripande!

Nationalister stīllde upp framfīr polishusetStrax efter att Bjīrkqvist gripits och bortfīrts tog sig nīrmare tvī hundra nationalister