Publicerad: 2006-06-09

Massmediala līgner om Simon Lindberg

Līrdagen den 20 maj greps Simon Lindberg Nationalsocialistisk fronts (NSF) līnsledare och kandidat till kommunvalet i Kristianstad, samt ytterligare en person misstīnkta fīr misshandel. Detta fīranledde en riksomfattande massmedial nyhetsrapportering dīr bakgrunden till gripandena hīvdades vara att "nazister" angripit en av RFSL:s lokaler och godtyckligt misshandlat samt knivhuggit folk som samlats dīr fīr att titta pī Melodifestivalen. Det rapporterades att personer pī festen fīrts till sjukhus och att sammanlagt fem personer skadats. Fīljande veckor har īven den Bonnierīgda lokaltidningen Kristianstadsbladet publicerat en rad artiklar med angrepp riktade mot NSF med utgīngspunkt i hīndelsen.

NSF kunde relativt omgīende konstatera att flera av de omstīndigheter som beskrevs i massmedia inte stīmde īverens med verkligheten. Dī Lindberg satt hīktad gick det dock inte att ta del av hans version av det intrīffade, vilket var vitalt fīr att fī en sī īvergripande bild som mījligt av sīvīl bakgrunden som sjīlva hīndelsefīrloppet.

Fīr massmedia var de verkliga omstīndigheterna dock av underordnad betydelse och istīllet publicerades en blandning av RFSL:s subjektiva version av det intrīffade och skīndliga līgner.

Nīgot som genomgīende utelīmnats i samtliga massmediala utsagor īr bakgrunden till varfīr Lindberg och ytterligare en person īverhuvudtaget sīkte upp RFSL-lokalen. Det intryck som givits īr att de begav sig till lokalen pī uppdrag av NSF fīr att godtyckligt misshandla folk endast av den anledningen att de var homosexuella. I sjīlva verket īr fīrhistorien en helt annan.

Lindberg hade tillsammans med flera andra NSF-medlemmar spridit flygblad runtom i Kristianstad under den aktuella dagen. Efter dagens aktiviteter kom det till deras kīnnedom att RFSL-aktivister gick runt i staden och delade ut kondomer till minderīriga barn. Med tanke pī att RFSL sedan organisationen grundades har verkat fīr en normalisering och legalisering av pedofili, nīgot fyra medlemmar i Svenska motstīndsrīrelsen i dagarna stīr ītalade fīr att ha pīpekat, reagerade Lindberg med bestīrtning pī tilltaget. Han beslutade fīljaktligen i samrīd med en kamrat att begiva sig till RFSL-lokalen som līg i nīra anslutning till den plats dīr de befann sig fīr att fīrhīra sig om vilket syftet var med att dela ut kondomer till barn.

Lindberg och hans kamrat hade pī intet sītt fīr avsikt att bruka vīld, vilket kan tyckas vara uppenbart i synnerhet med tanke pī att de endast var tvī personer och RFSL-anhīngarna pī platsen mīngfaldigt fler till antalet.

Vīl i lokalen blev stīmningen dock snabbt fientlig nīr kondomutdelningen ifrīgasattes. Aggressiva homosexuella undrade hur nīgon kan drista sig att ifrīgasītta deras fīrehavanden. Lindberg och hans kamrat beslutade sig dī fīr att līmna lokalen, men hindrades att nīrma sig utgīngen. Lindbergs kamrat hugger dī en kniv i bardisken med fīrhoppning om att homofilerna skall dra sig undan. Istīllet utdelar en av dem ett knytnīvslag i ansiktet pī Lindberg. De tvī vīrnar sig dī efter bīsta fīrmīga och fīrsīker bana vīg fīr att līmna lokalen. En homosexuell drar kniv och mīttar hugg mot Lindberg, varav ett trīffar honom i handen nīr han fīrsīker vīrja sig, med fīljden att tvī senor skīrs av. Hans kamrat fīr flera flaskor krossade mot sig, samt fīr mottaga slag utdelade med en barstol som tillhygge.

Lindberg och kamraten lyckas dock līmna lokalen och tvingas sedan uppsīka sjukhus. Paradoxalt nog grips de, och endast de, senare av polisen, inledningsvis misstīnkta fīr drīpfīrsīk och grov misshandel. Misstankarna har sedermera mildrats. Polisen vīgrar dessutom att ta emot anmīlningar mot de homosexuella vīldsverkarna. Lindberg har sedan han gr