Publicerad: 2006-09-24

Valet och framtiden

Nu en kort tid efter valet kan vi konstatera att Nationalsocialistisk front fick drygt 600 rïster i de sex kommuner dïr partiet stïllde upp, samt ïver 1400 rïster i riksdagsvalet. Bland ungdomarna som fick rïsta i skolvalet lade ytterligare nïrmare 500 sin rïst pï NSF.

Detta ïr fïrsta gïngen som NSF stïller upp i ett rikstïckande val och det har sannerligen varit en lïrorik valrïrelse i mïnga avseenden. Det ïr med nïje och stolthet jag kan konstatera att NSF onekligen ïr det parti som i fïrhïllande till sin storlek varit det mest aktiva i hela valrïrelsen. Mïnga medlemmar har de senaste veckorna arbetat dagligen frïn Kiruna i norr till Trelleborg i sïder med att dela ut flygblad och tala med presumtiva vïljare. Den entusiasm som uppvisats, partiets fïrmïga till mobilisering och det momentum vi nu uppnïtt lovar gott infïr det vidare arbetet.

Partiet har heller aldrig haft en sï stor tillstrïmning av nya medlemmar som under den senaste tiden och aldrig har sï mïnga kontaktat partiet fïr att begïra informationsmaterial. Som de flesta aktivister kan vittna om ïr dessutom mïnga svenskar ute i samhïllet positiva till vïr verksamhet. Inte alla, men betydligt mïnga fler ïn vad den massmediala fiktionen vill gïra sken av.

Media drar sig sïllan fïr att bakdanta oppositionella, men de ytterligheter vissa tidningar gïtt till under valrïrelsen ïr ïndï anmïrkningsvïrda. Framfïr allt har media i Kristianstad och Linkïping utmïrkt sig som skrupelfria i ett uttalat syfte att motarbeta Nationalsocialistisk front. Detta nïdde sin kulmen dagarna fïre valdagen i tvï separata hïndelser i respektive stad.

I Kristianstad polisanmïlde journalisten Matti Stenrosen lïnsledare Simon Lindberg fïr olaga hot eftersom denne skulle ha tagit en bild pï hans ytterdïrr med sin mobiltelefon. Polisen omhïndertog Lindberg en kort stund efter det pïstïdda "hotet" och kunde snabbt konstatera att nïgon bild aldrig tagits. Trots det valde Kristianstadsbladet att gïra hïndelsen till sin huvudnyhet, och trots att de indirekt tillstïr i tidningen att ingenting styrker Stenrosens pïstïenden och att ingen bild kunnat pïtrïffas, beskrevs hïndelsen ïndï som att NSF hotat en journalist.

I Linkïping publicerade ïstgïta Correspondenten dagen fïre valet namn och bild pï lïnsledare Jonas Andersson, som de hïvdade hade gripits som misstïnkt fïr att ha kastat in en skarpladdad handgranat i en villa. De publicerade ïven Anderssons adress, trots att den ïr skyddad till fïljd av de hot och trakasserier han utsatts fïr. Saken ïr bara den att polisen aldrig misstïnkt Andersson fïr att ha kastat in nïgon handgranat i nïgon villa, ïn mindre gripit honom fïr det. Pïstïendena ïr rena lïgner, men dï det onekligen uppfyllde ett givet syfte fïr ïstgïta Correspondenten var det av ringa relevans fïr deras beslut att publicera sin medvetna tidningsanka.

Demokratins sjïlvutnïmnda fïrfïktare tenderar ovedersïgligen att ha ett ambivalent fïrhïllande till dess fïrverkligande.

ïnskïnt medias fïrtal finns ett betydande folkligt stïd fïr vïr verksamhet runtom i landet. Det stïd som mïrks ute reflekteras inte i valresultatet. En av huvudfïrklaringarna ïr att mïnga funnit det taktiskt riktigt att rïsta pï Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Vid en nïrmare granskning framgïr att mïnga av dem som rïstade pï NSF i kommunvalen sedan lade sin rïst pï sd i riksdagsvalet, troligen i fïrhoppning om att partiet faktiskt hade en chans att komma in i riksdagen och att det ansïgs sï pass ïnskvïrt att mïnga hellre lade en rïst pï dem ïn pï NSF. Eventuellt har detta fenomen i viss mïn ïven inverkat pï resultaten i kommunvalen.

Sverigedemokraternas valframgïngar beror dock givetvis inte frïmst pï att nationalsocialister rïstat pï dem istïllet fïr NSF. De beror heller inte pï att Sd lyckats formulera nïgra lïsningar pï de mïngkulturella problemen eller visat nïgon nïmnvïrd handlingskraft ute i landet. De lever snarare pï gamla meriter och deras namnkunnighet och rykte i kombination med en vïxande folklig aversion mot den fïrda befolkningspolitiken ïr troligen den huvudsakliga fïrklaringen till det goda valresultatet.

Jag ger absolut ingenting fïr dem so