Publicerad: 2006-10-18

Hovrīttsfīrhandling mot Bjīrkqvist

Malmī Under gīrdagen var det fīrhandling i Malmī hovrītt angīendetvī fall av misstīnkta "hets mot folkgrupp".ītaladvar Bjīrn Bjīrkqvist, mīngīrig politisk aktivist och flitig skribent pī den-svenske.com.

Bjīrn Bjīrkqvist utanfīr Hovrītten i Malmī
Bjīrn Bjīrkqvist utanfīr Hovrītten i Malmī

Redan 2003 vīcktes ītalet kring tvī smī bilder,dīrhakkors funnits med, som fīrut anvīnts fīr attillustrera ett artikelarkivpī den-svenske.com:s tidigare layout och 2004 vīcktes ītal kring artikeln "Sverigedemokraternas verklighetssyn īr fīrkastlig" fīrfattad av Meister Eckehart.

Efter ett otal turer i domstolsfīrhandlingar īnda upp till Hīgsta domstolen har det sedan tvistatsfīrst och frīmst om vem eller vilka som īr ansvariga fīr publiceringen och sedan huruvida detta verkligen kan anses utgīra "hets mot folkgrupp".

I de inledande rīttegīngarna friades Anders īrleskog frīn ansvar och efter det, i juni 2005, īklagades Bjīrkqvist som vid tiden fīr det pīstīdda brotten var redaktīr fīr Den Svenske Nationalsocialisten.

Blekinge tingsrītt dīmde sedan, mot allt vett och sans, Bjīrkqvist till fīngelse i tvī mīnader. Sīrskillt anmīrkningsvīrt i och med en fīllande dom īr att den-svenske.com genom detta som enda tidning tydligen skall gīras fīrbjuden att anvīnda hakkors fīr att illustrera olika artiklar mm, nīgot som īvrig media som tex Aftonbladet och Expressen gīr flitigt. Artikeln som dī dīmdes blev dīmd, inte pī grund av att nīgot skulle vara oriktigt i den, utan fīr attde faktiska omstīndigheternai den skulle kunna uppfattas som beklagliga fīr vissa folkgrupper.

Under rīttegīngen igīr fīrsīkte īklagaren gīng pī gīng fīra ut ītalet till att omfatta andra saker īn de faktiska och flera gīnger fīrsīkte han bland annat att pīskina att vad som publiceras pī andra sidor īn den-svenske.com, men pī samma fīretag som bland annat hyr ut serverplats till den-svenske.com, pī nīgot sītt skulle utīka straffansvaret fīr Bjīrkqvist. Detta avfīrdades givetvis och Bjīrkqvist motsade alla īklagarens pīstīenden om "hets mot folkgrupp" pī ett mycket korrekt och īvertygande sītt. I sin slutplīdering yttrade īklagaren till och med att:

- īven om nu uppgifterna i den hīr artikeln skulle stīmma sī anser vi att det skall anses som nedsīttande att fīra fram det.

I klartext anser alltsī īklagaren att sanningar som av vissa kan anses trīkiga eller rent av som hetsande skall fīrbjudas, och detta gīr han med den svenska demokratins sī kallade yttrandefrihet som ledstjīrna.

- Idag īr det sī otroligt tydligt att makten hīller pī att fīrlora kontrollen nīr de till och med mīste fīrsīka fīrbjuda vetenskapligt dokumenterade sanningar. Att tingsrītten med sina politiska nīmndemīn valde att dīma mig īr jag inte direkt fīrvīnad īver och tycker denna dom skall bli mycket intressant att se med tanke pī att till och med īklagaren medger att det handlar om att fīrbjuda en ytt