Mytbildningen kring borgen i det lilla samhïllet Wewelsburg ïr stor och en uppsjï av mer eller mindre otroliga berïttelser florerar om borgen som Heinrich Himmler ville gïra till SS ordensborg, den nya vïrldens centrum.
Wewelsburg ligger 2 mil sïder om tyska Paderborn och det skall ha varit efter stora politiska framgïngar fïr NSDAP i Landsberg som Heinrich Himmler besïkte omrïdet. Efter ett besïk i Teutoburgerskogen reste han till Wewelsburg och han skall direkt nïr han sïg borgens norra torn pï avstïnd ha beslutat sig fïr att detta mïste vara borgen han letat efter till SS.
T.v. Wewelsburg sett ovanifrïn, norra tornet lïngst till vïnster. T.h. Den svarta solen i marmorgolvet i "Gruppenfïhrersaal" precis ovanfïr "Valhalla".
Borgen Wewelsburg har gamla anor och ïr byggd pï samma plats dïr germanska styrkor en gïng hade befïstningar som fïrsvar vid Roms invasion ïr 9. Forskning har sedan visat att det funnits saxiska befïstningar pï samma plats under 800 - 900-talet och man har funnit stïd fïr att det under 1100-talet byggdes en borg av sten pï platsen. Den nuvarande borgen byggdes i bïrjan av 1600-talet.
Himmler planerade att renovera borgen och bygga ut omrïdet kring den sï att det slutligen skulle innefatta en hel stad fïr SS med en 15-18 meter hïg mur runt den. Invïnarna i den gamla staden skulle ersïttas och fï nya hus strax utanfïr omrïdet och i borgen Wewelsburg skulle forskning bedrivas och utbildning ske av medlemmar i SS.
Ritning av den planerade utbyggnaden av Wewelsburg. Borgen ïterfinns i spjutspetsen. Ett flertal ritningaroch modeller avbildas i Heinrich Himmlerïs Camelot
Projektet att renovera och bygga ut borgen samt omrïdet dïromkring planerades ta tjugo ïr och en kostnad pï 250 miljoner Reichsmark berïknades. Tyvïrr kom kriget emellan vilket givetvis pïverkade utvecklingen och verksamheten i borgen. I slutet av kriget nïr det stod klart att fiendestyrkor inte skulle gï att hindra frïn att inta staden beslutades att sprïnga borgen och SS-Hauptsturmfïhrer Heinz Macher utfïrde ordern den 31 mars 1945. Vid explosionen sprïngdes de inre murarna och ett flertal brïnder startades fïr att undvika att nïgot skulle komma i de allierades hïnder. Nïr slutligen brïnderna slïckts bïrjade en hïnsynslïs plundring av vad som fanns kvar i borgen. Hemlïsa, fïre detta fïngar, flyktingar och giriga bybor fïrsïkte plocka sï mycket de kunde frïn borgen nïr de tyska soldaterna lïmnat platsen och fram tills de amerikanska trupperna intog staden den 2 april stals och fïrstïrdes oïndligt mycket av det som lïmnats kvar.
T.v. "Valhalla" belïget i norra tornet. Det ïr fortfarande inte kïnt pï vilket sïtt rummet anvïndes eller planerades att brukas. T.h. Taket i samma rum.
Fïrstïrelsen slutade dock inte med de amerikanska truppernas intïg utan ïbefriarnaï fortsatte plundringen. Som exempel pï de allierade soldaternas beteende vid undersïkningen av borgen kan nïmnas att fossila lïmningar efter ett 2,5 meter lïngt skelett frïn en Ichtyosaurus slogs sïnder av soldaterna som inte kunde stï ut med ïsynen av denna ïNazisaurusï. En stor mïngd dokument skall ïven, enligt vittnen, ha hittats vid undersïkningen av borgen, varav en stor del av dessa hittades i Himmlers privata kassaskïp, men dokumenten har fortfarande inte offentliggjorts eller ens bekrïftats av de allierade vilket givetvis ïkar intresset fïr vad de kan innehïlla.
1989 slïppte Stuart Russell boken "Heinrich Himmlers Burg", en rikt illustrerad bok om Wewelsburg, tillsammans med Jost Schneider efter ïver 20 ïrs forskning om borgen.
Stephen Cook uppmïrksammade boken och 1996 bïrjade han tillsammans med Russell att arbeta pï en utïkad och uppdaterad utgïva pï engelska. Under tre ïr arbetade de sedan med att ïversïtta och utïka boken med bland annat information om Heinrich Himmlers ideologiska motiv med borgen, vilket varit fïrbjudet att publicera i den tyska upplagan. Bokens innehïll u