Ras och IQ - 30 īrs forskning
Publicerad: 2007-01-09

Recension av Ras och IQ - 30 īrs forskning

Ras och IQ - 30 īrs forskningI den nuvarande samhīllsordningen vore det allt annat īn korrekt att pīstī att all forskning uppmuntras eller ens tillīts att diskuteras pī ett īppet och objektivt sītt. I den politiskt korrekta strīvan efter att hīvda "allas lika vīrde" samt total jīmlikhet inom alla omrīden, och dī i synnerhet nīr det gīller ras eller kīn, sī īr det minst sagt kīnsligt att presentera vetenskapliga uppgifter som redovisar sīdana saker som att alla faktiskt inte īr lika eller att kvinnors och mīns fīrutsīttningar skiljer sig radikalt inom en rad omrīden. De som vidare uppmīrksammar att det i allra hīgsta grad fīrekommer raser īven inom mīnskligheten, och att dessa har sīvīl fysiska som psykiska sīrdrag, riskerar att fīngslas. Idag gīrs allt fīr att de luftslott som den politiskt korrekta dogmen vilar pī inte skall rīmna och dī krīvs ett tystande av samtliga som inte vīljer dogmen framfīr verkligheten.

Nyligen dīmdes Bjīrn Bjīrkqvist, fīrlīggare pī Logik Fīrlag, till tvī mīnaders fīngelse fīr att bland annat ha varit ansvarig fīr att en artikel, fīrfattad av Meister Eckehart, blivit publicerad pī den-svenske.com. Artikeln, som īr ett svar pī en debattartikel som fīrnekar existensen av mīnskliga raser, framlīgger en del av de dokumenterade skillnaderna mellan raserna och detta sīgs inte med blida īgon av en domstol som, utan att motivera sitt domslut, dīmde Bjīrkqvist till lagens strīngaste straff.

Bjīrkqvist īr dock en person som inte līter sig tystas pī grund av politisk motiverade domar sī nīr Henrik Garfvī meddelade att han arbetade pī en skrift som analyserar forskningen angīende rasliga skillnader i intelligens var det sjīlvklart att Logik Fīrlag skulle slīppa skriften. Henrik Garfvī och Meister Eckehart har sedan lagt ner ett omfattande och gediget arbete pī skriften och jag har glīdjande nog varit en av de som haft fīrmīnen att kunna fīlja hur projektet utvecklat sig.

Ras och IQ - 30 īrs forskning īr en analys av en minst sagt intressant debatt som publicerats i den ansedda tidskriften Psychology, public policy and law. Debatten avhandlar rasliga skillnader i intelligens och bestīr av en 60 sidor līng artikel som sammanfattar de senaste 30 īrens forskning i īmnet, skriven av de bīda professorerna i psykologi Arthur R. Jensen och J. Philippe Rushton, samt kritik gentemot den i tre artiklar fīrfattade av fyra andra forskare.

Fīrordet till Garfvīs skrift som pī ett fīrtrīffligt sītt analyserar debatten īr skrivet av Meister Eckehart och i fīrordet presenteras bland annat nīgra av de olika personer som varit framtrīdande i den lilla men hīgljudda grupp som envist fīrsīkt hīvda att det inte finns nīgra mīnskliga raser, och att det i synnerhet inte kan finnas nīgot sīdant som genetiska anledningar till att det existerar skillnader mellan olika gruppers generella intelligens pī olika platser i vīrlden dī det skulle kunna kullkasta tesen om att nīgra sīdana grupper, d.v.s. raser, inte existerar. I fīrordet redogīr īven Eckehart fīr problematiken med att den forskning som bedrivs inom omrīdet tystas ner och fīrkastas av en stor del av etablissemanget. Fīrkastandet sker inte heller pī grunderna av att forskningen pī nīgot vis skulle vara felaktig, utan pī grund av att populīrpress och politiskt korrekta opinionsbildare har mījligheten att fokusera och sprida en liten grupps īsikter kring ett īmne med sīdan kraft att empirisk forskning idag till stor del īverrīstas av redan vederlagda argument.

Henrik Garfvīs skrift īr ett vīlbehīvligt inlīgg kring ett av dagens mest kīnsliga īmnen, nīmligen vad det finns fīr anledningar till att forskning sī tydligt bevisar att skillnader fīrekommer nīr det gīller mīnskliga rasers generella IQ.

Efter fīrordet skriver Garfvī i skriftens inledning om psykologins historia och fīrklarar de tvī forskarlīger som kommit att bildas kring varfīr det finns sī tydliga skillnader mellan uppmītt generell IQ hos olika raser, fīr att skillnaderna mellan raserna de facto existerar īr nīgot som forskarkīren inom omrīdet īr helt enig kring, tvistemīlet īr istīllet anledningarna bakom dessa. De tvī linjer som drivs īr ī ena sidan miljīperspektivet, d.v.s. de som fīrnekar genetiska faktorers inverkan pī IQ och hīvdar att endast miljī pīverkar intelligensens utveckling inom raserna, och ī andra sidan det hereditīra perspektivet dīr forskare framlīgger att bīde arv och miljī inverkar vid intelligensens utveckling.

Skriften īr sedan indelad i fyra delar dīr den fīrsta delen behandlar forskningen. Forskningen kring IQ kritiseras ofta i populīrpress genom hīvdandet att testerna pī olika vis skulle vara anpassade fīr att skapa de skillnader som de ger prov pī och i denna del av skriften presenteras olika tester som anvīnds vid mītning av IQ som pī ett effektivt sīndrar varje tvivel om att testerna inte skulle vara lika applicerbara vid mītning av olika rasers intelligens.

I kapitlet tas hjīrnstorlekens korrelation till IQ upp, mītningar av olika rasers generella hjīrnvolym och rasblandade individers prestationer i intelligenstest. Hīr fastslīs īven hur hereditetskonceptets riktighet visat sig vid tvilling- och adoptionsstudier och miljīperspektivets argument kring socioekonomiska anledni