Publicerad: 2007-04-14

Amerikansk radioprofil avskedas fīr "rasistisk" kommentar

Den amerikanske radioprofilen John Donald Imus, mer kīnd som Don Imus, har avskedats frīn sitt arbete pī CBS Radio sedan han anklagats fīr att ha fīllt en rasistisk kommentar i sitt radioprogram.

Imus har sedan 1979 lett det populīra radioprogrammet Imus in the Morning dīr han pī vardagar tillsammans med sina bisittare kommenterat politik och aktuella hīndelser. Han har jīmte den judiske radiopersonligheten Howard Stern varit landets ledande sī kallade shock jock, det vill sīga en radiopratare som fīrsīker vīcka anstīt hos sina lyssnare. Imus īr dīrfīr kīnd fīr sina svordomar och sina nedvīrderande kommentarer om folk. Araber brukar exempelvis kallas fīr "ragheads" och mīn han ogillar kallas i regel fīr tjockisar eller bīgar, eller īnnu mindre smickrande saker.

Det var sīledes ingenting utīver det ordinīra nīr Imus den 4 april diskuterade finalen i dambasket mellan Rutgers och Tennessee som han tittat pī dagen innan med bisittaren Bernard McGuirk.

Imus: -Det var en del grova flickor i Rutgers. Alltsī, de hade tatueringar och...
McGuirk: -Ett par hardcore horor.
Imus: -Det var nīgra krullhīriga horor dīr. Jag skall sīg dig, allstī, det var, woo. Och flickorna frīn Tennessee, de var sīta allihop, du vet, sī, liksom, liksom, jag vet inte.

Frasen "nappy-headed hos", fritt īversatt till krullhīriga horor, ledde till kraftiga protester mot Imus som anklagades fīr att vara rasist. Detta trots att han endast parafraserade hur svarta rappare ofta uttrycker sig och att han beskrev Tennessees mestadels svarta spelare som sīta. Tvī dagar efter hīndelsen gick han ut med en formell ursīkt i sīndningen:

Jag vill īgna en stund īt att be om ursīkt fīr en okīnslig och ogenomtīnkt yttrande vi fīllde hīromdagen angīende Rutgers kvinnliga basketlag, som fīrlorade mot Tennessee i NCAA-finalen i tisdags. Det var vīldigt olīmligt och vi fīrstīr varfīr folk blev fīrolīmpade. Vīr beskrivning var tanklīs och idiotisk, och vi īr ledsna fīr det.

Ursīkten rīckte dock inte fīr att stīvja klagomīlen och den 10 april gick CBS īgare, juden Sumner Redstone, ut och fīrklarade att CBS vd, den likaledes judiske Leslie Moonves, "kommer att gīra det enda rītta" i samband med Imus. Dagen dīrpī fīrklarade Moonves att Imus avskedats och att programmet lagts ned.

Att Imus fītt sparken īr inte direkt nīgon stīrre fīrlust, men hīndelsen illustrerar īndī den politiskt korrekta īverkīnslighet och skenhelighet som prīglar hela vīstvīrlden. Imus vulgīra jargong var anledningen till att han īverhuvudtaget anstīlldes av CBS och under 28 īr lyftes fram som en radioprofil med miljontals lyssnare dagligen. Det som sades kan, precis som Imus sjīlv tillstod, vīcka anstīt, men det var īndī ingenting utīver vad som brukade sīgas i programmet.

Imus judiske bisittare Sid Rosenberg beskrev exempelvis i ett tidigare program de tennisspelande systrarna Venus och Serena Williams som djur som skulle passa bīttre i National Geographic īn i Playboy. I samband med begravningen av PLO-ledaren Yasser Arafat kalla