Publicerad: 2007-04-25

Regeringen stīdjer likriktningen inom media

Lena Liljeroth AdelsohnSedan Stampen fīrra veckan meddelade att de kīper upp Nerikes Allehandakoncernen med lokaltidningarna Nerikes Allehanda, Bergslagsposten, Motala/Vadstena Tidning och Karlskoga Kuriren och dessutom kīper Hallands Nyheter som dīrmed ska gī samman med Hallandsposten sī blir Stampen stīrst i Sverige pī dagstidningar. Tidigare har fīretaget kīpt upp Centertidningar och VLT-koncernen som drivs vid sidan om flaggskeppet Gīteborgs Posten.

Innan kīpet blir klart mīste dock konkurrensverket godkīnna kīpet. Det īr dock bara en formalitet. I takt med att fler och fler av landets tidningar ingīr i ett fītal stora fīretag sī blir konkurrensverket mer och mer accepterande. Idag īr det frīmst tre aktīrer som vīxer pī de smī tidningarnas bekostnad, Stampen, Bonnier och Schibsted.

Regeringen som ytterst kan ingripa mot utvecklingen applīderar utvecklingen.

ī Sjīlvklart vore det inte bra om alla medier hade en och samma īgare, men sī īr inte fallet. I dag īr utbudet och mīngfalden stīrre īn nīgonsin, sīger medieminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) till tidningen Journalisten.

Detta īr inte sant,senast fīrra veckan, innan Stampens senaste kīp, var mīngfalden stīrre. Aktīrerna blir alltsī fīrre och fīrre. Tvī judiska fīretag vīxer sig allt stīrre pī marknaden och Sveriges medieminister talar om att utbudet och mīngfalden īr stīrre īn nīgonsin. Naturligtvis hīnger detta inte samman med att kulturministern īr gift med en jude.

Stampen

Samtidigt som Peter Hjīrne līter driva sitt Stampen till nya hījder fortsītter Sveriges stīrsta mediefīretag Bonnier sin expansion. den-svenske.com har tidigare berīttat om hur Bonnier tagit īver TV4. Fīretaget kīpte tidigare tillsammans med Proventus majoriteten i fīretaget. Rīster inom branschen talade dī om att Proventus endast agerade bulvan īt Bonnier.

Bulvankīpet skulle fīrklaras med det avtal som TV4 har med staten. TV4:s sīndningstillstīnd bygger pī att kanalen har mīnga īgare. īgandefīrhīllandena fīr inte īndras sī att mīngfalden fīrsīmras. Om man inte heter Lena Adelsohn Liljeroth bīr det dock vara svīrt att inte se att mīngfalden fīrsīmrats vad gīller īgandestrukturen hos TV4. Under īren som gītt har den ena īgaren efter den andra fīrsvunnit. Natur & Kultur, MTG, LRF och Schibsted har fīrsvunnit medan Bonnier īkat sin makt och till sist blivit envīldshīrskare īver Sveriges stīrsta reklamkanal.

Den sista affīren med Proventus som mellanhand under en kortare period var sīledes uppenbart en form av bulvan- eller transportkīp fīr att mjuka upp konkurrensverk och regering i vīntan pī uppkīpet. I mars ansīgs det vara klart. Regeringen har nu fīrstītt hur Bonnier anser att avtalet ska tolkas.

Medan alla sedan 1991 tolkat avtalet som att mīngfalden inom fīretaget inte fīr rubbas sī har nu regeringen kommit pī att det egentligen ska tolkas utefter hur mīngfalden utanfīr fīretaget pīverkas. Den gamla tolkningen om att TV4 fīrbinder sig att ha mīnga īgare fīrkastas.

- Det gīr att tolka sīndningstillstīndet sī, men det gīr ocksī att tolka som det som att handlar om īgarfīrīndringar som sker pī marknaden, sīger Carl Johan Swanson, politiskt sakkunnig pī kulturdepartementet till Dagens Media.

Det Lena Adelsohn Liljeroths rīdgivare menar īr att sīndningsavtalet ska tolkas som att TV4 inte ska fīrsīmra mīngfalden pī den īvriga mediemarknaden.

- 2006 avnoterades TV4 frīn bīrsen. Konkurrensverket līmnade den koncentrationen utan ītgīrd. Vi gjorde bedīmningen att sīndningstillstīndet bīr ses i ljuset av hur mediemarknaden utvecklas i stort Idag har vi 40 tv-kanaler i marknītet varav tio fria. Vi har gjort bedīmningen att inte īgarfīrhīllandena i TV4 inte īr nīgot problem, sīger Swanson vidare.

Med regeringens nya tolkning av sīndningsavtalet kan inget hindra Bonniers kīp och avtalet i sig īr ocksī helt meningslīst. Swanson menar ocksī att det egentligen īr socialdemokraternas fel att Bonnier nu īger hela TV4. Nīr fīretaget 1997 gick in som delīgare i TV4 var Marita Ulvskog ansvarig fīr kulturdepartementet och nīr īgandet īkade (till 29,3 procent vilket gjorde Bonnier till den stīrsta enskilda īgaren) 2004 leddes departementet av juden Leif Pagrotsky som dock krīvde att juden Daniel Sachs frīn judarna Bonniers allierade i Proventus som īgs av juden Robert Weil.

- īgarkoncentrationen skedde snarare nīr Bonnier gick in