Publicerad: 2007-04-25

Regeringen stïdjer likriktningen inom media

Lena Liljeroth AdelsohnSedan Stampen fïrra veckan meddelade att de kïper upp Nerikes Allehandakoncernen med lokaltidningarna Nerikes Allehanda, Bergslagsposten, Motala/Vadstena Tidning och Karlskoga Kuriren och dessutom kïper Hallands Nyheter som dïrmed ska gï samman med Hallandsposten sï blir Stampen stïrst i Sverige pï dagstidningar. Tidigare har fïretaget kïpt upp Centertidningar och VLT-koncernen som drivs vid sidan om flaggskeppet Gïteborgs Posten.

Innan kïpet blir klart mïste dock konkurrensverket godkïnna kïpet. Det ïr dock bara en formalitet. I takt med att fler och fler av landets tidningar ingïr i ett fïtal stora fïretag sï blir konkurrensverket mer och mer accepterande. Idag ïr det frïmst tre aktïrer som vïxer pï de smï tidningarnas bekostnad, Stampen, Bonnier och Schibsted.

Regeringen som ytterst kan ingripa mot utvecklingen applïderar utvecklingen.

ï Sjïlvklart vore det inte bra om alla medier hade en och samma ïgare, men sï ïr inte fallet. I dag ïr utbudet och mïngfalden stïrre ïn nïgonsin, sïger medieminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) till tidningen Journalisten.

Detta ïr inte sant,senast fïrra veckan, innan Stampens senaste kïp, var mïngfalden stïrre. Aktïrerna blir alltsï fïrre och fïrre. Tvï judiska fïretag vïxer sig allt stïrre pï marknaden och Sveriges medieminister talar om att utbudet och mïngfalden ïr stïrre ïn nïgonsin. Naturligtvis hïnger detta inte samman med att kulturministern ïr gift med en jude.

Stampen

Samtidigt som Peter Hjïrne lïter driva sitt Stampen till nya hïjder fortsïtter Sveriges stïrsta mediefïretag Bonnier sin expansion. den-svenske.com har tidigare berïttat om hur Bonnier tagit ïver TV4. Fïretaget kïpte tidigare tillsammans med Proventus majoriteten i fïretaget. Rïster inom branschen talade dï om att Proventus endast agerade bulvan ït Bonnier.

Bulvankïpet skulle fïrklaras med det avtal som TV4 har med staten. TV4:s sïndningstillstïnd bygger pï att kanalen har mïnga ïgare. ïgandefïrhïllandena fïr inte ïndras sï att mïngfalden fïrsïmras. Om man inte heter Lena Adelsohn Liljeroth bïr det dock vara svïrt att inte se att mïngfalden fïrsïmrats vad gïller ïgandestrukturen hos TV4. Under ïren som gïtt har den ena ïgaren efter den andra fïrsvunnit. Natur & Kultur, MTG, LRF och Schibsted har fïrsvunnit medan Bonnier ïkat sin makt och till sist blivit envïldshïrskare ïver Sveriges stïrsta reklamkanal.

Den sista affïren med Proventus som mellanhand under en kortare period var sïledes uppenbart en form av bulvan- eller transportkïp fïr att mjuka upp konkurrensverk och regering i vïntan pï uppkïpet. I mars ansïgs det vara klart. Regeringen har nu fïrstïtt hur Bonnier anser att avtalet ska tolkas.

Medan alla sedan 1991 tolkat avtalet som att mïngfalden inom fïretaget inte fïr rubbas sï har nu regeringen kommit pï att det egentligen ska tolkas utefter hur mïngfalden utanfïr fïretaget pïverkas. Den gamla tolkningen om att TV4 fïrbinder sig att ha mïnga ïgare fïrkastas.

- Det gïr att tolka sïndningstillstïndet sï, men det gïr ocksï att tolka som det som att handlar om ïgarfïrïndringar som sker pï marknaden, sïger Carl Johan Swanson, politiskt sakkunnig pï kulturdepartementet till Dagens Media.

Det Lena Adelsohn Liljeroths rïdgivare menar ïr att sïndningsavtalet ska tolkas som att TV4 inte ska fïrsïmra mïngfalden pï den ïvriga mediemarknaden.

- 2006 avnoterades TV4 frïn bïrsen. Konkurrensverket lïmnade den koncentrationen utan ïtgïrd. Vi gjorde bedïmningen att sïndningstillstïndet bïr ses i ljuset av hur mediemarknaden utvecklas i stort Idag har vi 40 tv-kanaler i marknïtet varav tio fria. Vi har gjort bedïmningen att inte ïgarfïrhïllandena i TV4 inte ïr nïgot problem, sïger Swanson vidare.

Med regeringens nya tolkning av sïndningsavtalet kan inget hindra Bonniers kïp och avtalet i sig ïr ocksï helt meningslïst. Swanson menar ocksï att det egentligen ïr socialdemokraternas fel att Bonnier nu ïger hela TV4. Nïr fïretaget 1997 gick in som delïgare i TV4 var Marita Ulvskog ansvarig fïr kulturdepartementet och nïr ïgandet ïkade (till 29,3 procent vilket gjorde Bonnier till den stïrsta enskilda ïgaren) 2004 leddes departementet av juden Leif Pagrotsky som dock krïvde att juden Daniel Sachs frïn judarna Bonniers allierade i Proventus som ïgs av juden Robert Weil.

- ïgarkoncentrationen skedde snarare nïr Bonnier gick in