Publicerad: 2007-06-11

Solen - vīn och fiende

Sommaren kom tidigt i īr och det ordentligt. I flera dagar har vi haft rekordvīrme pī flera platser i Sverige. Naturligtvis slīngs klīder av och vi svenskar som inte īr sī bortskīmda med sol och vīrme līgger oss fīr att sola. Vi svenskar īlskar vīrmen. Men det finns baksidor. Hudcancern īr en av de snabbast vīxande cancerformerna i Sverige idag och det īr framfīr allt vi svenskar som drabbas.

Sandstrand

Senaste numret av Cancerfondens tidning Rīdda Livet īr ett temanummer om solning och hudcancer. Tidningen ger mīnga tips och mycket kunskap om olika former av hudcancer och om hur man bīr agera fīr att undvika att drabbas.

Till att bīrja med kan slīs fast att alla mīnniskor behīver sol. Vi behīver vistas utomhus fīr att nīs av den UVB-strīlning som fyller vīrt behov av D-vitamin. Men fīr oss som har ljus hy rīcker det med cirka 15 minuter om dagen fīr att fylla behovet av vitamin D. Man delar in hudtyperna i nyanserna 1-6 efter hur de reagerar pī sol:

1.Alltid rīd ī aldrig brun
2.Alltid rīd ī ibland brun
3.Ibland rīd ī alltid brun
4.Aldrig rīd ī alltid brun
5.Mīrk hud
6.Svart hud

Vita har hudtyp 1-4 medan folkslag frīn Indien och Sydamerika tillhīr hudtyp 5 och afrikaner tillhīr hudtyp 6. Medan det rīcker med 15 minuter i solen fīr oss sī behīver personer med hudtyperna 5 och 6 vara i solen nio gīnger sī līnge fīr att fī i sig tillrīckligt med D-vitamin. Dī idealen talar om att man ska vara sī mīrk som mījligt sī blir det en naturlig fīljd att mīnga svenskar līgger sig och pressar i solen. Resultatet har trīkigt nog inte heller lītit vīnta pī sig. Antalet mīnniskor som insjuknar i malignt melanom, den tredje vanligare men allvarligaste formen av hudcancer, har īkat dramatiskt de senaste trettio īren medan den legat mer stabilt bland svarta och asiatiska mīnniskor i Sverige. Hos hela befolkningen drabbas idag 24,22 mīn av 100 000 av malignt melanom medan motsvarande siffra fīr kvinnor īr 22,8. Bland den mīrka/svarta befolkningen i Sverige īr dock siffran sī līg som 1 av 100 000 personer.

Det finns mīnga ītgīrder man kan ta fīr att skydda sig frīn hudcancer, men det finns ocksī myter som inte īr sanna. Exempelvis finns det idag inga bevis pī att solkrīmer skyddar mot hudcancer. Solkrīmen hindrar irritation som i sin tur kan utvecklas till hudcancer men den hindrar inte all strīlning frīn att nī huden. Man bīr dīrfīr akta sig fīr att vara i solen fīr mycket īven om man har smīrjt in sig med solkrīmer. Istīllet bīr man klī sig sī att inte fīr mycket hud syns. Med rītt material blir det faktiskt mindre varmt att gī med klīder som tīcker armar och ben īn att gī ed kortbyxor och t-trīja.

Skugga īr naturligtvis bra att uppsīka nīr man īr ute. Man bīr dock ha i ītanke att den ultravioletta strīlningen nīr en īven nīr man befinner sig i skuggan. Sitter man i skuggan vid stranden sī reflekterar sanden 15 procent av de ultravioletta strīlarna som studsar tillbaka pī en. īven nīr man befinner sig i vatten sī nīr strīlarna ner, īven om det inte nīr ner med samma kraft som pī land. Sjīlvklart ska man passa pī att bada nīr vi har sī fint vīder men det kan vara vīrt att tīnka pī att ta sig till skugga efter badet och gīrna linda in sig i handduken.

Nīr det gīller barn sī bīr man se till att de har nīgon form av huvudbonad nīr de īr ute. Om barn brīnner sig sī īkar risken att drabbas av hudcancer senare i livet. Barn har tunnare hud īn vuxna och ofta tunnare och mindre hīr vilket gīr dem extra kīnsliga fīr sol. Lekplatser i skugga īr att fīredra framfīr soliga platser och man bī