Publicerad: 2007-08-28

Rīttegīng fīr nationaldagstal

Igīr hīlls fīrhandlingar i Stockholms tingsrītt gīllande Bjīrn Bjīrkqvists tal pī nationaldagen fīrra īret. Talet hīlls i samband med nationaldagen och kort efter att Bjīrkqvist hīllit sitt tal greps han av poliser som bedīmt att talet innehīll hets mot folkgrupp. Det har līnge varit oklart exakt vad som skulle utgīra brottet. īklagaren, Henrik Rasmusson, fīrsīkte under gīrdagen fī det att klarna men lyckades snarare bevisa att man fīrsīker dīlja att Bjīrkqvist gripits och anhīllits utan att īklagaren ens hīrt talet.

Bjīrn Bjīrkqvist pī Folkets marsch 2006
Bjīrn Bjīrkqvist framfīr sitt tal som enligt īklagaren innehīll grovt negerhat och nīstan en Hitlerhīlsning - nīgot som īr mycket grovt

īklagaren pekade pī en rad punkter i Bjīrkqvists tal. Nīgra kīndes igen frīn hīktningsfīrhandlingen medan nīgra var nya. īklagaren menade dels att Bjīrkqvist hetsat mot invandrare dī han berīttat att han tidigare dīmts fīr att ha sagt īJag tror inte att jag īr ensam om att mī dīligt nīr jag līser om hur svenska tjejer vīldtas av invandrarhorderī. īklagaren menade att detta var hets mot folkgrupp eftersom Bjīrkqvists syfte inte var att berītta om varfīr han tidigare dīmts till fīngelse utan att han ville fīrmedla till īhīrarna att alla invandrare vīldtar alla svenska flickor och att alla invandrare dessutom īr en hord vilket īklagaren blandade ihop med ordet hjord och dīrmed menade att Bjīrkqvist jīmstīller alla invandrare med djur.

Att Bjīrkqvist under talet pīpekat att svarta och vita reagerar olika pī mediciner och att det īr en av flera orsaker till varfīr det īr viktigt att erkīnna rasbegreppet lyckades īklagaren tolka till att Bjīrkqvist ansīg att det var bra om negrer dog, trots att det var den direkta motsatsen till detta som Bjīrkqvist framfīrde.

Nīr Bjīrkqvist senare i talet pīpekat att det inte finns nīgon kīnd gruppvīldtīkt dīr samtliga fīrīvare varit svenskar lyckades īklagaren vrida till att den egentliga innebīrden var att Bjīrkqvist īter menade att alla invandrare īr vīldtīktsmīn.

Vidare menade īklagaren att Bjīrn Bjīrkqvist ansīg att alla invandrare īr kriminella fīr att han sagt att de kriminella ska kastas ut ur landet. Det var ocksī att betrakta som hets mot folkgrupp att vilja ha ett svenskt Sverige. īklagaren menade att Bjīrkqvist hetsade mot det mīngkulturella samhīllet nīr han frīgade publiken om dessa ville att Sverige ska bli svenskt igen. Genom att vīnda sig mot det mīngkulturella samhīllet sī var det uppenbart att Bjīrkqvist ville kasta ut alla frīmlingar ur landet och att tycka sī īr olagligt, menade īklagare Rasmusson.

Bjīrn Bjīrkqvist utanfīr tingsrītten
Bjīrn Bjīrkqvist utanfīr tingsrītten

Nīgot som verkligen fick īklagaren att reta upp sig var att Bjīrkqvist pī slutet avtalet sa signalera pī ett sītt som gjorde att īklagaren tyckte att det liknade īsieg heilī, eller i alla fall īsiegī. īklagaren ansīg att det īr att betrakta som hets mot folkgrupp att anvīnda ett ord som nīstan līter som bīrjan pī utropet leve segern, fast pī tyska.

Eftersom ītalet i sig īr ganska tunt ville īklagaren mena att Bjīrkqvist gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp pī grund av īinramningenī av talet. Att t