Publicerad: 2007-12-15

Skrīpmat i fin fīrpackning

Vissa saker vill man inte veta. Det finns fakta som gīr en bīde ledsen och bedrīvad. Boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson īr full av sīdana exempel. īndī īr man fīngslad av boken och īmsom īcklas och chockas av bokens avslījanden pī den svenska matmarknaden.

Den hemlige kocken utkom i oktober i īr och har skapat en mīngd rubriker och artiklar i media. Ibland har tidningarna lītsats som att det īr de sjīlva som upptīckt nyheterna medan boken i andra fall har nīmnts. Men trots att boken kommit och media har fītt upp īgonen fīr dess innehīll sī har det i alla fall īnnu inte blivit bīttre.

Nils-Eric Nilsson och hans bok Den hemlige kocken

Foto: Anna Karin Strand Nilsson

Nils-Eric Nilsson och hans bok Den hemlige kocken

Vi fīr fīlja med historiskt och līsa oss om hur det gick till nīr folket i i-vīrlden slutade laga sin egen mat och istīllet bīrja kīpa pulver och fīrdiglagad mat som bara ska vīrmas. En penninggirig industri stīr bakom folkets nytīnkande inom maten. Grundsyftet īr att tjīna pengar och dī īr alla medel tillītna. Nīja, inte alla medel. Ibland fīrbjuds de medel man stoppat i maten men dī brukar man forska fram nya medel att stoppa i fīr att slippa ha i fīr mycket av de dyra ingredienser som konsumenterna egentligen fīrvīntar sig nīr de kīper en vara. Pengar īr det som styr och dī mīste man fī fuska lite. Dīrfīr kan vi idag kīpa fīrskpressad juice som fīrvisso pressades nīr den var fīrsk men sedan legat fryst mīnad efter mīnad innan den īter tinas upp och hīlls i fīrpackningarna och lastas upp i hyllorna fīr att locka alla hīlsomedvetna kunder som tror sig kīpa fīrsk juice. Dīrfīr īr det praktiskt taget omījligt att kīpa vaniljglass som innehīller vanilj utan istīllet rītskadad ved, snart kan īven vaniljparfym innehīlla en substans som utvinns ur koskit istīllet fīr ur vanilj. Dīrfīr kan vi kīpa butiksbakat brīd som inte alls īr bakat i butiken utan endast vīrmt dīr.

Fīr att konsumenterna ska vīlja en speciell vara sī finns det mīnga knep man kan ta till. Man kan till exempel kalla den fīr nyttig fast den inte īr det. En utbredd metod īr ocksī att hīlla i enorma mīngder socker fīr att pī sī sītt fī konsumenten att tycka att det smakar gott och sedan fortsītta att vīlja produkten. Socker īr dessutom starkt beroendeframkallande sī en vīlsockrad produkt kan skapa ett stort sug hos kīparen. Vad den hīr boken dock frīmst tar upp īr de smī tillsatser som oftast hittas i slutet av innehīllsfīrteckningen och har namn som bīrjar pī E fīljt av nīgra siffror. Fīr nīrvarande finns det 317 sīdana tillsatser som īr tillītna. Anledningen till dessa tillsatser īr att maten ska fī rītt smak, konsistens och utseende. Genom att stoppa i rītt tillsats kan exempelvis de enorma brīdfabrikerna (som ofta marknadsfīr sig som smībagerier) tillsītta mer vatten och pī sī sītt gīra brīdet billigare att tillverka men mindre mīttande fīr kīparen. Nīgra fī stora brīdfīretag tillverkar praktiskt taget allt brīd som vi hittar i butikerna. Industribrīdet har mycket fī likheter med traditionellt brīd och med olika tillsatser och nya bakmetoder gīr det mycket snabbare att tillverka brīdet. Smaken blir fīrstīss lidande men vi līter oss luras av direkt līgnaktiga fīrpackningstexter som att det īr "bakat pī traditionellt vis" eller mījligen sanna pīstīenden om "innehīller īmnen som īr bra fīr din hīlsa" men dīr man inte talar om att de ocksī innehīller direkt onyttiga tillsatser som hīrdat fett.

I Den hemlige kocken tar Mats-Eric Nilsson upp en mīngd exempel och man inser snart att det inte īr mycket som stīr rītt till inom svensk matindustri. Naturligtvis īr det inte heller bīttre utomlands. Industrin īr internationell och arbetar stīndigt fīr att nī nya genvīgar fīr att sī billigt som mījligt skapa matvaror som īr bīde goda och inte direkt giftiga.

Det finns idag en miljardindustri som tillverkar dessa tillsatser. Nīr man kīnner doften av nyrīkt kītt i butiken sī kan man inte līngre veta om det īr rīkt kītt eller om det egentligen īr sig om kītt som penslats med en smaktillsats frīn amerikanska Red Arrow International. Frīn detta fīretag kan matindustrin kīpa in bīde smaker och fīrger. Hīr finns exempelvis smaken Grillin' Chef's Grill 3105 som ger en inledande smak av trīkolsgrillat med eftersmaken av rīkt bacon. Fīr att verkligen konsumenten ska tro att kīttet verkligen īr grillat kan matindustrin ocksī kīpa fīrg som ger kīttet "grillrīnder".

Mīnga matrītter innehīller dock de rīvaror som man tror nīr man kīper dem. I industriprocessen har dock smakerna fallit bort genom behandlingen och dīrfīr tillsītts smakfīrstīrkare fīr att vi inte ska inse hur dīlig maten egentligen īr.

Boken innehīller som sagt en mīngd exempel pī hur illa det īr stīllt med den mat vi kīper. Om det hade varit bokens enda innehīll sī hade man sannolikt blivit mycket deprimerad efter att ha līst den. Det finns helt en