Publicerad: 2008-10-25

Samer pī svensk mark

Stulet land av Lennart Lundmark

I de norra delarna av landet pīgīr en etnisk konflikt som īr mycket īldre īn de brīk som Sverige upplevt under det sena 1900-talet mellan svenskar och grupper av individer frīn exempelvis arabstaterna eller forna Jugoslavien. Konflikten īr ocksī īldre īn protesterna som vīxte sig starka under 1800-talet mot judarna och till och med resulterade i kravallstīmning i huvudstaden. Konflikten i norra Sverige har stītt mellan svenskar och samer. Det finns ett flertal olika aspekter pī denna konflikt och man kan se den utifrīn flera utgīngspunkter: Raslig, kulturell, ekonomisk, social osv. Man kan vīlja att stī neutral infīr konflikten eller vīlja antingen samernas eller svenskarnas sida. En som valt sida īr Lennart Lundmark som redan med titeln pī sin nya bok Stulet land - svensk makt pī samisk mark avslījar vilken sida han har valt. Boken īr utgiven pī Ordfronts fīrlag och slīpptes fīr nīgra dagar sedan.

Det finns redan en mīngd bīcker om samerna i Sverige. Jag har dock aldrig līst nīgon tidigare sī det var en ny upplevelse. En recension borde, fīr att kunna ses som riktigt bra, jīmfīras med tidigare litteratur i samma genre. Det kan jag inte gīra. Det enda jag līst om samerna tidigare har varit enstaka artiklar, exempelvis texten De renskītande samernas stīllning i Sverige av Tom. G. Svensson i boken Svenska minoriteter med David Schwarz som redaktīr. Jag har dock līst en mīngd bīcker om andra minoriteter i Sverige. Det finns en uppsjī av sīdana bīcker med olika kvalitī. Nīr man skriver om judarnas historia i Sverige sī kan man ofta vara vīldigt ingīende. Man vet nīr judarna bīrjade trippa in i landet och alla beslut som fattats om judarnas utbredning i Sverige īr vīl dokumenterade. Forskare kan grīva sig ner i enorma mīngder med utskrifter frīn riksdagsdebatter, memoarer och anteckningar frīn personligheter som Aaron Isaac och Fabian Philip, och studera bouppteckningar, lagfarter och annat som kartlīgger judarnas īden och īventyr i Sverige. Nīr man studerar tattarnas historia blir det genast mycket svīrare. Oenighet rīder om vad en tattare īr. Vissa tattare godkīnner inte andra som kallar sig tattare. īr de bara utstītta svenskar eller īr de īttlingar frīn tidiga zigenare eller īr det bīde och?

Men samerna blir det lite delat. Man vet uppenbarligen mycket om samerna men det saknas ocksī vīldigt mycket fakta om det nordliga folket som finns i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Lennart Lundmark gīr inte in nīgot pī ursprunget. Kanske gīr han det i nīgon av sina tidigare bīcker om samer. Denna bok behandlar den konflikt som funnits mellan samerna och den svenska staten. Som līsning īr boken intressant och belyser onekligen svīrigheterna att līta olika folkgrupper samsas inom ett lands grīnser. Dīremot īr det trīkigt att Lundmark sī tydligt tar samernas parti. En annan tendens han har īr att skylla det mesta som han ser som negativt pī rasism och rasbiologi.

Lundmark inleder sin bok med att fīrinta kvīnerna. Enligt Lundmark sī var kvīnerna endast finska handelsmīn och inte en egen folkgrupp. Fīr svenskar i sīdra Sverige īr frīgan ganska ointressant men fīr den lilla folkgruppen i norra Sverige som betraktar sig sjīlva som kvīner sī īr det naturligtvis ett hīrt slag att fī sin sīrart fīrnekad. Med kvīnerna rījda ur vīgen sī fīrsvinner dock en grupp som kan gīra ansprīk pī landyta. Kīrnan i de flesta konflikterna som samer varit inblandade i handlar nīmligen om grīnsdragningar. Mer eller mindre hela boken īr ocksī en redogīrelse fīr olika beslut om hur grīnser ska dras. Personligen hade jag hellre līst detta komprimerat till en debattartikel men fīr mīnniskor i norr īr det sannolikt av betydligt stīrre intresse.

Annat som man lite vīl ingīende fīr līsa om īr olika skattesatser som samerna blev īlagda att betala under olika īrhundraden. Hīr kan man slī fast att samerna i regel betalade mindre skatt īn svenskar och att de īven allt som oftast slapp sīnda sina sīner i krig.

Samerna har vad man vet aldrig fīrt nīgra stīrre vīpnade konflikter med svenskarna. Nīr samerna upplevt sig utsatta fīr hīrt skattetryck eller annat som de ogillat sī har de istīllet flyttat. Folkgruppen har rīrt sig ganska fritt och dī mīnga av dem levt som nomader har det inte varit nīgra stīrre bekymmer fīr samerna att līmna ett land fīr ett annat.

De konflikter som funnits har frīmst handlat om att samerna īnskat ha enorma marker fīr sig sjīlva dīr de vill kunna rīra sig med sina renar. Samtidigt har svenskar slagit sig ner och bīrjat odla mark. Staten har fīrsīkt medla och har ibland tagit samernas parti och ibland svenskarnas. I boken fīr man lītt intryck av att konflikterna pī sina hīll varit vīldigt infekterade. Lundmark citerar ibland korta arga utdrag dīr svenskar skrivit brev till staten men det īr svīrt att genom denna bok fī en helhetsbild av hur de lokala konflikterna sīg ut. Det antyds att bofasta svenskar betraktat samerna som vīldsamma men vi fīr inte veta mer om vad det bottnar i. Exempelvis ska Hīrjedalens store bruksīgare William Farup ha kallat samerna īdessa plīgoandar, dessa vīra tyranner som ligga īfver oss hela īret omī.

Fīrfattaren kallar ocksī samerna fīr ursprungsbefolkning men lyckas aldrig leda i bevis att samerna verkligen skulle utgīra ursprungsbefolkning pī hela den yta (eller delar av den) som samerna gīr ansprīk pī. Istīllet talar han nedvīrderande om tidigare generationers arkeologer och deras fīrsīk att med sina epokers mījligheter och redskap pussla ihop den okīnda fīrhistorien. īven om vissa slutsatser kring exempelvis skallmītningar inte var korrekta sī var det onekligen den bīsta metoden som man pī den tiden hade till handa. Genforskningen har sedan dess gjort enorma framsteg men fortfarande vilar delar av dagens eugenetiska framsteg pī dītidens forskning. Sedan kan man beklaga delar av forskningen och framfīr allt tillvīgagīngssīttet dīr kranier ska ha stulits frīn gravar men det fīrīndrar inte att delar av forskningen har varit, och īr, till stor nytta fīr forskningen inom flera vetenskapliga omrīden.

Dock ska sīgas att samerna inte alltid behandlats pī bīsta sītt av Sverige. Bland exemplen finns tvīngskristnandet dīr man fīrbjīd samerna att tillbe sina fīrfīders gudar och istīllet var tvungna att hīnge sig īt lutheranismen. Man ska ocksī tidvis ha anvīnt ett annat beprīvat knep. I kapitlet Historielīs forskning skriver Lundmark:

īven glīmskan blev ett vapen mot samerna under 1800-talet. Sverige gjorde som andra kolonialmakter och pīstod att īinfīdingarī saknade historia. De skulle med andra ord ha levt i ett fryst tillstīnd sedan tidernas begynnelse. Deras egentliga historia bīrjade fīrst nīr europīerna tog īver deras land.

Nu kan man ha invīndningar mot flera saker i stycket ovan men vi līter det gī fīrbi. Dīremot īr det lītt att kīnna igen sig i beskrivningen som svensk idag. Idag pīstīs det att vi svenska infīdingar saknar historia. Allt vi har īr midsommar och andra tīntiga saker och det enda riktigt svenska īr barbariet, fīr att tala med de tvī huvudmotstīndarna vid nīsta riksdagsval.

Lundmark bevisar dock sjīlv hur sīvīl svenska kulturpersoner som politiker ofta lyft fram samernas historia och hur flera pīstītt att samerna exempelvis īr Jīmtlands ursprungsbefolkning.

I slutet at 1800-talet ska svenskarna har īndrat sig en del i sin syn pī samerna. Slagordet īEn lapp skall vara lappī lanserades och syftade till att bevara samernas kultur. Man oroades īver att mīnga samer slutade med nomadlivet och blev bofasta. Ecklesiastikministern Fridtjuv Berg sammanfattade oron i en riksdagsdebatt 1913:

ī Om lapprasen upphīr med sitt nomadiserande liv, īr den dīmd att dī ut.

Dīrmed kīmpade den svenska politiken fīr att samerna skulle fortsītta att leva som samer, dvs fīlja sina renar, bo i kītor osv. Samtidigt arbetade den norska staten fīr att deras samer skulle uppgī i det norska folket. Sverige tillīmpade sīledes en slags separation medan Norge bedrev assimilation. Lundmark fīrdīmer dem bīda som djupt rasistiska. Sjīlva ville samerna dels ha rītten att bygga fasta bostīder och dels att inga ickesamer skulle ha rītten att bo ovanfīr den sī kallade odlingsgrīnsen.

Foto: Idha Lindhag

Lennart Lundmark īr historiker och fīrfattare

Med tiden fick samerna fler rīttigheter. Idag har samer rītt att bosītta sig var de vill och arbeta med vad de vill och īndī klassas som samer. Fīr att slippa tala om rasindelning (vilket det ju egentligen handlar om) sī heter det att den īr same som har haft samiska i hemmet och ses sig sjīlv som same. Svenska staten kallar numera samer fīr samer och inte fīr lappar som man gjorde fram till 1970-talet. Endast samer har rītt att bedriva rennīring. I rennīringslagen stīr:

1) Renskītselrītten tillkommer den samiska befolkningen och īr grundad pī urminnes hīvd. 2) Den som īr av samisk hīrkomst har renskītselrītt. 3) Fīr att utīva denna rītt mīste man vara medlem i sameby.

Med rennīringen fīljer ocksī vissa rīttigheter som rīr fiske och jakt.

Samerna har alltsī idag rīttigheter som inte andra svenska medborgare har. Lundmark avslutar sin bok genom att krīva att staten ska kompensera samerna fīr vad som hīnt i historien. Samerna har som sagt idag rīttigheter som andra inte har. Andra īttlingar till samerna īr idag sī pass utblandade att de betraktas som svenskar. Det īr sīledes svīrt fīr att inte sīga omījligt att sīga vem som i sī fall skulle ha rītt till kompensation om det skulle finnas anledning fīr Sverige att betala nīgon sīdan.

I slutīndan īr det trots allt sī att det viktiga inte īr vem som var nīgonstans fīrst ī utan vem som īr dīr nu.

Senaste nytt frīn arminius.se